Gazdaság

  1966. január 1-jén önálló új falu kezdte meg működését, ahol ma 1520 ember él. Az itt élők büszkén vallják: nem akárhol élnek. A Hortobágyi Nemzeti Park területén – mely UNESCO bioszféra rezervátum – próbálnak összhangot teremteni az egyedülálló természeti és néprajzi értékek megőrzése, és a létfenntartáshoz szükséges gazdálkodás között.

  Hortobágy kiemelkedő infrastruktúrával és jól működő humánszolgáltató intézményrendszerrel rendelkező település, mely létét elsősorban a községet létrehozó és fejlesztő valamikori Hortobágyi Állami Gazdaságnak köszönheti.

  Ebből fakad a központi és külterületi települési szerkezet.

  A központi település korszerű víz – és szennyvízhálózattal rendelkezik, az ivóvízhálózatra kapcsolt lakások aránya 93%, míg a szennyvízhálózatra kapcsolt lakásoké 54,2%(a község-központban 95%).

  A településen a hulladékgazdálkodási szolgáltatást 2018. január 1-től a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. végzi.

  A vezetékes gázhálózat a lakások 51%-ának biztosít kényelmes fűtési lehetőséget.

  A külterületi települések szilárd burkolatú úton közelíthetők meg. A kül- és belterületen a lakások több mint 90%-a telefonnal rendelkezik.

  A település közigazgatási területén közel 17 egyesület és alapítvány, 108 egyéni vállalkozás, 103 társaság működik.

  A községben vendégházak, lovas házak, egy diákotthon és két kemping található. A falusi szállásadók 147 személyt tudnak elhelyezni, így a községben közel 322 férőhely várja a vendégeket. 6 különböző vendéglátóhely, több bolt biztosítja a lakosság és a nyáron idelátogatók ellátását.

  A község lakóinak valamivel több, mint 10%-a az idegenforgalomból származó bevétellel egészíti ki jövedelmét.

  A kulturális lehetőségeket: elsősorban szervezett műsorok, képzőművészeti kiállítások és a Faluház rendezvényei biztosítják.

  A községben 180 gyermek oktatására alkalmas iskola, 86 férőhelyes diákotthon és 50 férőhelyes óvoda van. A Faluházban gyermekjóléti szolgálat, házi ápolási szolgálat és e-Magyarország Pont működik. Az egészségügyi ellátást két fő háziorvos két asszisztenssel, egy fő fogorvos vállalkozásban biztosítja, emellett időszaki speciális vizsgálatokra (kihelyezett szakorvosi ellátás) van lehetőség.

  x GINOP