A turizmus bemutatása

  Növény és állatvilága

  A szikes puszták, mocsarak vadon élő állat- és növényvilága minden képzeletet felülmúló változatossággal lepi meg azokat, akik meg akarják ismerni ezt a csak látszólag monoton tájat. A talajadottságokat követve a növényzet is mozaikos. A magasabb szárazabb padkatetőkön jelenik meg a cickafark füves puszta. A gyepszint meghatározó fűfaja a vörösnadrág csenkesz, amelynek jellegzetes színváltozásai öltöztetik a pusztát. Tavasszal kékeszöld, nyáron vörös, végül aranysárgára szívja a nap. Értékes gyógynövény a sziki kamilla, mely tavaszonként beborítja a legelőket. Védett növényünk az erdei útifű. Legismertebb és a kirándulók által legkedveltebb a sóvirág.

  Változatos a mocsárrétek növényvilága, ahol a tarackos tippan zsombékjai között magunk körül különböző sárgálló boglárkákat, illatos mentaféléket és lósóskát látunk. Színes virágaival akár egy-egy évszak képét is meghatározza a lila virágú vesszős füzény, a sárga lizinka, a bordós virágú orvosi nadálytő vagy ősszel a kékeslila sziki őszirózsa. A mocsarakban tündérfátyol, tündérrózsa, rucaöröm, kolokán virít. A tavakat nád, sás, gyékény, tavi káka szegélyezi, de megtalálható Hortobágyon a tatárjuharos sziki erdő, és a sztyepptölgyes /ma már csak Ohaton és Újszentmargita mellett/. A hézagos lombkorona alatt megjelenik a magyar zergevirág, a méreggyilok, a fátyolos nőszirom, a tisztásokon pedig a sziki kocsord és réti őszirózsa.

  Amikor valaki Hortobágyról hall, első gondolata, hogy itt csikósok élnek, akik lovon járnak. Igaz büszkeségünk a pusztán nyargaló ménes, a régi pásztorkodó életformát megőrző szürke marha gulya, a rackanyáj, vannak azonban olyan állatfajok amiről keveset, vagy igazából semmit sem tudunk mi magyarok.

  A legkisebbek közül az egyenesszárnyúak közösségei biztosítják a táplálékbázist az itt található ragadozóknak, de a lepkéknek is mintegy 300 fajával találkozhatunk (elsősorban az erdős részek közelében). A nádasok világa szinte életre kel lakói, az apró énekesmadarak dalától. Ők: barkós cinege, nádi sármány, tücsökmadarak, nádiposzáták. Itt fészkel az egyetlen hazai fészkelő vadlúdfajunk a nyári lúd, de otthona szárcsának, vízityúknak, több vadréce fajtának. A mélyebb vízfelületeken úszó és bukómadarak, vöcskök, kárókatonák élnek. A Hortobágyon fészkelő vízimadarak állománya a teljes világállomány 1-10% között van (bölömbika, kanalasgém, fattyúszerkő).

  A puszta peremén, a löszhátakon él legféltettebb madarunk a túzok; a kopár szikesen fészkel madárritkaságunk a sziki pacsirta. Május elején a tocsogókkal borított nedves szikfoltok fogyatkozó madara a szikicsér. A nádsűrűk gémtelepein él a nagykócsag, kanalas gém és az igen ritka batla. Tavasszal és ősszel a Hortobágy a vonuló madarak egyik legfontosabb pihenőhelye. Darvak tízezrei krúgatnak a puszta felett.

  Kiemelkedő a pusztán élő rágcsáló populáció, melyek kiváló táplálékforrást biztosítanak az itt előforduló 29 ragadozómadár fajnak, melyek közül 14 rendszeresen vagy időnként itt fészkel /pl: pusztai sas, barna kánya/. A pusztai ölyv fő előfordulási területétől mintegy 2000 km-re izolátumként itt fészkel. A Hortobágy ad otthont Európa legnagyobb, mintegy 600 párt számláló kékvércse populációjának is.

  Különleges természeti adottság – Hortobágy és a termálvíz.

  Kulturális adottságok

  A község kulturális lehetőségei szűkre szabottak. A színházi élményre vágyók Debrecenben (35 km) megtalálják az igényüknek megfelelő műsorokat. A kulturált környezetet a gyakori képzőművészeti kiállítások anyagai biztosítják, melyek állandó változást hoznak egy adott helység arculatában. A volt állami gazdaság ebédlőterme a nagyobb rendezvények színtere, 200-250 fő befogadására alkalmas. Itt látható az a Hortobágyi Körkép, melyet – az eredeti ifj. Kovács János (1890-1957) debreceni arcképfestő és grafikus által festett 7,5 m magas 100 m hosszú festményéről, mely 1945-ben megsemmisült – fényképek alapján egy ismeretlen festő Egyiptomban festett. 18 darabból áll, 1 m magas és 36 m hosszú.

  A községben a régi emlékek bemutatására a Pásztormúzeum (egykori szekérállás) nyújt lehetőséget. A község házasságkötő terme egyben Galéria,. állandó kiállítási anyaga a Hortobágyi Alkotótábor tagjai által a Millecentenárium emlékére készített festményekből áll. Az önkormányzat az Országalapítás 1100., a község cím elnyerésének 30. évfordulójára nyitotta meg. A község főutcáján, a Faluházban időszaki kiállítások láthatók. A Hortobágyi Fogadóban a Hortobágyi Alkotótábor alkotásai díszítik az étterem falait. Az itt látható alkotások megvásárolhatók. 1998-ban nyílt meg a Pusztai Állatpark, mely őshonos magyar háziállataink küllemét, hasznosítását hivatott bemutatni.

  Műemlékek, értékek

  A község műemlékei közül a leghíresebb a Kilenclyukú híd melyet a fahíd elődök után 1827-ben Povolny Ferenc tervei alapján kőből építettek meg klasszicista stílusban. 1833-ban készült el. A híd hossza 167,3 m, szélessége 6,85 m. A boltívek nyílása 76,77 m. Magassága a meder fenekétől 7,9 m. A népi monda szerint – „Egyszer Ruzsa Sándort a Csárdában a pandúrok el akarták fogni, de Ő felpattant a lovára és mivel nem volt híd a folyón 9 szeretője állt a folyó vizébe és a hátukon ugratott át, így menekült meg.” – ezért van 9 lyuk a híd alatt. A ma 175 éves híd hősiesen állja a XXI. század közlekedés kihívásait.

  A Hortobágyi Csárdát 1737-ben kezdték el átépíteni. Az idők folyamán többször átalakították. Falán Füredi Richárd alkotása örökíti meg Petőfi Sándor 1842-es útját Debrecenből Pestre.

  A szekérállás /Pásztormúzeum/ a csárdával egy időben épült, de jelenlegi formáját 1785-ben nyerte el. Az állás embernek és állatnak egyaránt éjszakai védelmet nyújtott a régi időkben amikor egy-egy út hetekig tartott.

  A pásztorépítmények a puszta ékszerei.

  • Seggen ülő hodály: földig érő náddal fedett tetőszerkezet, mely nyáron hűvös, árnyékos hely jószágnak, télen pedig meleg szállás.
  • Vasaló: nádból készült, szélvédett helyet adó főzőhely. Alaprajza vasalóra emlékeztet, innen kapta a nevét. Egyszerű, de igen praktikus alkotmány remekül kivezeti a füstöt, illetve, ha esik nem ázik meg a bent főző pásztor.
  • Kunyhó: egyszerű általában háromosztatú épület nádtetővel, vasalóval, gémeskúttal egyszerű kerítéssel körülvéve. A pásztor nyári szállásaként szolgál. A legismertebb a Sárkánykunyhó, mely a szürkemarha gulya nyári szállásánál található.
  • Gémeskút: az itatókat egy vagy több gémmel megépített szerkezet fából készült, időtállóbb alkotás, mint a többi pásztorépítmény. Pásztorok és turisták iránytűje.
  • Népi mesterségek: a csikósok között még élő tudás az ostorkészítés és díszítés, így pl: ifj. és id. Garai Lajos.
  • Fazekasság: a táj jellegzetessége a fekete kerámia. Készítőjük K. Nagy József munka közben Mátán szívesen mesél eredetétől.

  Sportolási-, hobby lehetőségek

  Az idegenforgalom szempontjából a Hortobágyon mindig is a lovaglás, horgászat, vadászat volt a legismertebb. Azóta a sportolás lehetőségei bővültek, igazodva az idelátogatók igényeihez.

  A lovaglási lehetőséget elsősorban a Mátai Ménes kínál, ahol kezdőknek, haladóknak, ugró- és díjlovaglás iránt érdeklődőknek is tartanak oktatást, de lehetőség van pusztalovaglásra és a fogathajtás rejtelmeibe is beavatják az érdeklődőket. A Hortobágy Puszta Kft. szerényebb lehetőségek mellett kínálja a lovaglás lehetőségét.

  Vadászati lehetőségek: vaddisznó, őz, fácán, vadkacsa, vadliba, róka, nyúl elejtésére van kínálat. Vadászattal foglalkozó cégek: Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt., Hortobágyi Dolgozók Vadásztársasága, Puszta Caccia 2000 Kft..

  Horgászati lehetőségek: jelenleg a Hortobágy folyón a Nyugati főcsatorna bizonyos szakaszán és a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. erre kijelölt csatornáin lehet napi jegyet váltani.

  Futballpálya van a községben, elsősorban az itteni labdarúgó egyesület és az iskolások használják, de kirándulók is igénybe vehetik.

  Csónakázásra is van lehetőség a Hortobágy folyón.

  Szálláslehetőségek

  A Hortobágyra látogatók számát a szakemberek 200 000-re becsülik évente, ám a turisták 80%-a csak egy körutazás állomásának tekinti Hortobágyot és 20% az, aki napokig, ritkábban hetekig itt marad; madarászik, lovagol, természetfotózik, vagy bebarangolja a pusztát. A szálláslehetőségek adottak: a 2 napraforgós falusi szállástól a panziókon keresztül a kempingekig és néhány kisebb üdülő, horgásztanya is található.

  Az egyszerűbb, családiasabb kellemes pihenést igénylők az Ökotúra Vendégház és Kempinget választhatják.

  Diákok és nagyobb létszámú csoportok alacsonyabb árfekvésű elszállásolására kiválóan alkalmas a kollégium épülete.

  x GINOP