Hídivásár 2019 pályázati megvalósítás

  Hídivásár 2019 pályázati megvalósítás

  a Kedvezményezett neve: Hortobágy Község Önkormányzata

  pályázati felhívás neve, kódszáma: Vidékfejlesztési Program keretén belül a(z) Hortobágyi Leader Közhasznú Egyesület muködési területére meghirdetett, VP6-19.2.1.-45-3-17 kódszámú, Hortobágyi Leader Közhasznú Egyesület – Ifjúság- és lakosságmegtartó programok támogatása címu felhívás

  a projekt címe, azonosító száma: Híidivásár 2019.,  1917329073

  a szerződött támogatás összege: 1 999 988 Ft

  a támogatás mértéke (%-ban): 85%

  a projekt tartalmának rövid bemutatása: Hortobágy Község Önkormányzata, kötelezettségéből és jellegéből adódóan is a település és közvetve a térség fejlődésén munkálkodik. Községünk gazdaságilag elmaradott ez részben a Hortobágyi Nemzeti Parknak, mint gazdálkodást korlátozó tényezőnek is köszönhető -, illetve az elöregedő, csökkenő lakosságszámú. Rossz a térség megtartó ereje, magas a fiatalok körében az elvándorlás, ezáltal csökken a népességszám. A pályakezdő értelmiségi fiatalok jellemzően nem találnak maguknak a térségben munkát és megélhetést.

  A község környékének gazdálkodásában kiemelkedő jelentősége van a mezőgazdaságnak, mely a mai fiatalok jelentős részének nem jelent prioritást. Kitörési pont lehet a turizmus, ezen belül is a rendezvény-turizmus, ehhez minden adottsággal rendelkezik Hortobágy, azonban a településre és a gazdasági szereplőkre jellemző forráshiány miatt a fejlesztések kizárólag támogatásból valósulhatnak meg. A belföldi turizmus stabil, állandó keresletet jelent, amelyre hosszú távon építhetik működésüket a kisvállalkozások, családi cégek, melyek jelen vannak településünkön a szolgáltatási szektorban. A stabil belső kereslet csökkenti a külső hatásoknak való kitettséget is. A hazai turizmusra költött forintok hozzájárulnak ahhoz, hogy vidéken új munkahelyek jöjjenek létre, ezzel is növelve az adott térség lakosságmegtartó erejét és a helyi közösség erősödését. A magyarok hazánkban eltöltött szabadideje, a kulturális és aktív turizmus, magyar látnivalók, kulturális és történelmi kincsek felkeresése emellett elmélyíti a nemzeti identitást és összességében erősíti a magyar közösséget.
  Az országos hírű hídi vásár elválaszthatatlan a Kilenclyukú hídtól. A vásárnak nemcsak névadója, hanem szimbóluma is. A jelentős, egykor nemzetközileg is számon tartott magyar vásárok sorába tartozik.
  Különlegessége: történeti fejlődése és a pusztában tartása. A hortobágyi hídi vásár a debreceni vásárok egyikeként keletkezett. A 2019-es Hidivásár, a 127. lesz a vásárok számozott sorában, azonban ennél sokkal régebbre datálódik a kezdete.
  A vásár minden évben alakul, követi a vásártartásban kialakuló trendeket, viszont, büszke évszázados múltjára. Úgy fejlődik, hogy nem veszti el a múltban gyökerező azonosságát, mellette azonban az idegenforgalom
  fellendítését is célként fogalmazza meg, mint a települést fenntartó, fejlesztő, a lakosságot, kiemelten az ifjúságot megtartani képes tényezőt.
  A projekt keretében megvalósuló fejlesztés illeszkedik a Helyi Fejlesztési Stratégiában Meghatározott célokhoz. A projekt keretében kizárólag támogatható, a Felhívásban rögzített tevékenység kerül megvalósításra, illetve valamennyi kötelező tevékenység megvalósul.
  Megvalósításra kerülő tevékenység:
  A 2019. évi Hortobágyi Hídivásár megszervezése, lebonyolítása- rendezvényszervezés. A négynapos rendezvény 2019. 08.17-08.20 között kerül megrendezésre.
  Vásár a vásárban alakul ki, mivel a nagy Hortobágyi Hídi Vásár területén belül a régi idők hangulatát idéző pusztai kínálók, népművészek, népi iparművészek részvételével, helyi termékek és kézműves portékák vásárával, étel- és italkínálattal, népzenei fellépőkkel egy múltat idéző sziget jön létre. A programokat pusztai kikiáltó vezeti fel, népi játszóházakban lehet elsajátítani a múlt szórakozásait, vásári bábelőadáson ismerheti meg a közönség a régmúlt történéseit. A Betyártanodában megtanulhatják az alapvető pusztai ismereteket, a túlélés technikáit. Népzenei-, néptánc fellépőink bemutatják a Hortobágy szélesebb környékének a folklórkincsét.
  Hagyományosan, minden évben kiemelkedő pontja a Hidivásárnak a pásztorok felvonulása és a Pásztorfiú szobrának megkoszorúzása. Pályázatunkban a színpad hang- és fénytechnikájának biztosítására, valamint fedésére, 2 különböző napon, egy-egy sztár fellépésére, fúvószenekari fellépésre, illetve a rendezvény fotózására kérünk támogatást.
  A színpad fedése és a hang- valamint fénytechnika biztosítása a legnagyobb egyösszegű költsége a rendezvénynek, ez tudja biztosítani a megfelelő színpad-képet és azt az elvárható hangot, mely egy ilyen
  jelentős számú embert megmozgató rendezvény megfelelő megtartását lehetővé teszi. Fontosnak tartjuk a megfelelő minőségű képanyag elkészítését, mely által további vonzó, a XXI. századi követelményeknek megfelelő hirdető és bemutató anyag létrehozására lesz lehetőség. Szeretnénk, ha a hagyományos, megszokott népzenei, néptánc fellépések mellett, egyéb kulturális elemek is megjelennének, így került képbe a
  fúvószenekari fellépés, mellyel bővül a fellépők palettája, ezzel a látogatók, egy újabb rétegének megszólítására kapunk lehetőséget. A projekt keretében megvalósuló fejlesztés a Leader HACS területén kerül megvalósításra.
  A magas színvonalú, kulturális sokszínűséget bemutató, de a hagyományaihoz ragaszkodó, mégis innovatív, négynapos, hosszú hétvégés rendezvény hatására növekszik a térségbe látogató turisták száma. A rendezvény időtartama és színvonalas, sokféle kulturális igényt kielégítő programja hozzájárul, hogy a turisták nem csak ellátogatnak a településre, de meg is szállnak, ami által növekszik a helyi vállalkozások és párhuzamosan az Önkormányzat bevétele is, ez is növelve a település lakosság-megtartó erejét. Másodlagos hatásként a szemléletformálást is fontos célnak tekintjük, mely hozzájárul a hortobágyi hagyományok megismeréséhez. A rendezvényt, a megkötött együttműködési megállapodásoknak köszönhetően, más rendezvényeken, településeken is hirdetjük, ezáltal még több potenciális látogatóhoz juthat el a híre.

  a projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.08.31.

  x GINOP