Hullócsillagok éjszakája Hortobágyon 2023

Augusztus hónap kiemelkedő látványossága a Perseidák meteorraj, augusztus 10-15 között ismét láthatjuk „Szent Lőrinc könnyeit”, a Perseus csillagkép felől érkező Perseidák hullócsillagait, melynek megfigyelése kiváló esti programlehetőség. A Hortobágyi Csillagoségbolt-park adottságai még tovább fokozzák az élményt, hisz a fényszennyezés hatása mérsékelt, így sokkal több csillag válik láthatóvá innen. A Hortobágyi Nemzeti Parkban hullócsillag megfigyelő túrákat szervezünk augusztus 10-én (csütörtök), 11-én (péntek) és 13-án (vasárnap) alábbi helyszíneken és időpontokban.

Hullócsillagok éjszakája Hortobágyon 2023

A programok délután kezdődnek, Hortobágy település különböző helyein és létesítményeiben, illetve a Hortobágyi Nemzeti Park bemutatóterületein zajlanak. Amatőr és képzett csillagászok lézermutató és csillagászati távcsövek segítségével mutatják be az égbolt látható csillagait, egyéb égi jelenségeit, objektumait. Az est fénypontja lesz az ilyenkor látványos csillaghullást eredményező Perseidák meteorraj földi légtérbe kerülő elemeinek látványos megsemmisülése, az égboltról alászálló hullócsillagok megfigyelése. Napközben már megmutatjuk a mi csillagunkat, a Napot. Minden nap egy speciális eszközzel, a naptávcsővel fogjuk megvizsgálni a Nap felszínét. A csillagászati programokon túl, várják Önöket hagyományos látogatóhelyeink is.

 • Minimum létszám 10 fő, maximum létszám 40 fő (kivéve a Pusztai Állatpark)
 • Programok naponta 17.00 – 23.00
 • Nap – távcsöves megfigyelés 17.00-18.00
 • Esti program kezdete: 19.00 A program vége: 23.00

Jelentkezési határidő: Minden programra online jegyértékesítés előző nap végéig (24.00 óráig) történik, aznap már csak a szabad helyek függvényében a helyszínen van lehetőség megvásárolni az aznapi programjegyet. Helyfoglalás nincs, a jelentkezéseket a díjak befizetésével tudjuk csak fogadni.

A részvétel 3 év alatt ingyenes!

A programok időjárásfüggőek, a részvételhez előzetes jegyvásárlás szükséges! A jegyvásárlás linkjei az egyes helyszínek alatt találhatóak meg.

Programok helyszínenként részletesen

1. Hortobágyi Vadaspark, Malomháza programhelyszín

 • Időpont: 2023. augusztus 10. 11. 13. (csütörtök, péntek és vasárnap)
 • Helyszín: Hortobágyi Vadaspark, Hortobágy
 • Részvételi díj: felnőtt – 2.900 Ft/fő, gyerek – 1.900 Ft/fő

Program:
A látogatók sötétedésig a park éjszakázni készülő nappali, illetve ébredező éjszakai lakóival találkozhatnak. Szakvezetők mutatják be a farkasokat, sakált, vadmacskát és rókát, vagy az éjszakai ragadozó madarakat. Az állatkerti alkonyati sétákat egy-egy látványetetés is kíséri. Ezt követően a fényszennyezéssel csak minimálisan érintett Malomházi bemutató területen egy szakértő csillagász kalauzolásában, a füvön elheverve kutathatjuk az égboltot a Perseidák meteorrajból kiszakadó, földi légtérbe hulló „csillagok” után kutatva. A hullócsillagok számolása közben távcsövön át figyelhetjük meg a Jupitert, a Szaturnuszt, és a Marsot.

Parkolás: a Csárda parkolóban

A helyszínen ajándékbolt és büfé működik! A programra van lehetőség hamarabb érkezni, s külön foglalással szafari programban részt venni. Az állatkertbe ezeken a napokon a „Hullócsillagok éjszakája a Hortobágyon” program részvételi jegyével lehet belépni, és a helyszínen a Vadló Büfében kell a szafari programra foglalni, ill. a részvételi díjat helyben kell fizetni (szafari program részvételi díja 2300 Ft/fő).

Figyelem! Mivel a meteorles program a Hortobágyi Vadaspark gyepén lesz megtartva, pokrócot, polifoam matracot ajánlott hozni.
Programra gyülekező, kezedet és vége: 19:00 – 23:00 (18.30-tól gyülekező)

Jegyvásárlás: https://www.jegy.hu/program/meteorles-perseidak-ejszakaja-vadaspark-125400


2. Mátai Ménes, Hortobágy-Máta programhelyszín

 • Időpont: 2023. augusztus 11. péntek
 • Helyszín: Mátai Ménes, Hortobágy-Máta
 • Részvételi díj: felnőtt – 2.900 Ft/fő, gyerek – 1.900 Ft/fő

Program:
A hortobágyi Mátai Ménes Magyarország legrégebbi, történelmi méneseinek egyike, az őshonos magyar lófajta, a nóniusz otthona. A ménes Nyerges Presszójához érkező látogatók igazi pusztai közlekedési eszközre, lovas kocsira szállnak, majd indulnak a csillagmegfigyelés helyszínére, az ún. Pece kúthoz. Útközben találkoznak az éjszakai szálláshelyükre csikósok által hajtott nóniusz ménessel is. A szekerezés végeztével csillagász segít megismerni a pásztorok tájékozódását is segítő hortobágyi, nyári csillagképeket és megmutatja a Tejút csillagait (időjárás függően), és megfigyeljük együtt a hullócsillagokat.
Találkozás, gyülekező: 19 órakor Mátai Ménes, Nyerges Presszó
Visszaérkezés: kb. 23.00 Mátai Ménes, Nyerges Presszó

Parkolás: a Nyerges Presszó parkolójában

Figyelem! Mivel a meteorles program a puszta gyepén lesz megtartva, pokrócot, polifoam matracot ajánlott hozni.

Jegyvásárlás: https://www.jegy.hu/program/perseidak-meteorles-mata-pusztan-138410


3. Hortobágyi-halastó, Halászbárka Fogadóközpont programhelyszín

 • Időpont: 2023. augusztus 11. 13. (péntek, vasárnap) – 19:00 – 23:00 óra
 • Helyszín: Halászbárka Fogadóközpont, Hortobágy-halastavi bemutóterület, Hortobágy-Halastó
 • Részvételi díj: felnőtt – 2.900 Ft/fő, gyerek – 1.900 Ft/fő

Program:
A Hortobágyi-halastó térsége a sötét égbolt látványának kiváló megfigyelő helye. Távcsöves- és lézeres csillagászati bemutatással színesített előadás során az épület körüli gyepre leheveredve megismerhetjük az égbolton látható égitesteket, a Földhöz közeli bolygókat és megszámolhatjuk a nagy valószínűséggel szép számmal látható „hullócsillagokat”.
A hullócsillag mustra előtt 19.00 órától egy gyalogtúra keretében lehetőség nyílik a Hortobágyi-halastó madárvilágának távcsöves megfigyelésére szakvezetőnk közreműködése mellett. Egy rövid sétát teszünk az alkonyati fényben a Bivalyos-tóig, s meghallgatjuk a természet hangjait, majd visszaérkezve a Halászbárka Fogadóközponthoz bekapcsolódunk a hullócsillagmustrába.

Programra gyülekező, kezedet és vége:
19:00 – 20:30 Hortobágyi-halastó madárvilágának megfigyelése (18.30-tól gyülekező)
20:30 – 23:00 csillagászati megfigyelés

Parkolás: Halászbárka Fogadóközpont parkoló, Hortobágy-Halastó (GPS: 47.6054, 21.0713)

A programra van lehetőség hamarabb érkezni, s további programlehetőséget is kipróbálni. A „Hullócsillagok éjszakája a Hortobágyon” program halastavi helyszínére vásárolt részvételi jegy a Halastavi tanösvényre is érvényes nemzeti parki belépőkártyaként működik.
Figyelem! Mivel a meteorles program a Halászbárka Fogadóközpont melletti parkoló gyepén lesz megtartva, pokrócot, polifoam matracot ajánlott hozni.

Jegyvásárlás: https://hnp.jegy.hu/program/perseidak-ejszakaja-hortobagy-halaston-125416


4. Szálkahalmi tanösvény programhelyszín

 • Időpont: 2023. augusztus 13. vasárnap – 19.00 – 23:00 óra
 • Helyszín: Halászbárka Fogadóközpont, Hortobágy-halastavi bemutóterület, Hortobágy-Halastó
 • Részvételi díj: felnőtt – 2.900 Ft/fő, gyerek – 1.900 Ft/fő

Program:
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Szálkahalmi bemutatóterülete a sötét égbolt látványának kiváló megfigyelő helye. Távcsöves- és lézeres csillagászati bemutatással színesített előadás során a tanösvényen található magasles körüli gyepre leheveredve megismerhetjük az égbolton látható égitesteket, a Földhöz közeli bolygókat és megszámolhatjuk a nagy valószínűséggel szép számmal látható „hullócsillagokat”.
A hullócsillag mustra előtt 19.00 órától egy gyalogtúra keretében lehetőség nyílik a Szálkahalmi tanösvény madárvilágának távcsöves megfigyelésére, valamint a táj botanikai érdekességeinek megismerésére szakvezetőnk közreműködése mellett, miközben egy rövid kb. 500 m sétát teszünk a tanösvényen. A természet megfigyelése, a természet hangjainak meghallgatását követően a tanösvény végén a magaslesnél kapcsolódunk be a hullócsillagmustrába.

Programra gyülekező, kezdete és vége:
19:00 – 20:30 A Szálkahalmi tanösvény madárvilágának megfigyelése, a Puszta, a névadó halom és a szárnyékerdő élővilágának felfedezése (18.30-tól gyülekező)
20:30 – 23:00 csillagászati megfigyelés

Parkolás: A 33-as főút mentén a 79. kilométerkőnél. GPS: 47°575217; 21°243372

Figyelem! Mivel a meteorles program a tanösvényen, gyepen lesz megtartva, pokrócot, polifoam matracot ajánlott hozni, valamint javasolt szúnyogok elleni védekezés!

Jegyvásárlás: https://hnp.jegy.hu/program/meteorles-a-szalkahalmi-tanosvenyen-150845


5. Pusztai Állatpark programhelyszín

 • Időpont: 2023. augusztus 11. 13. – 20:30 – 23:00 óra
 • Helyszín: Pusztai Állatpark
 • Részvételi díj: 1600 Ft/felnőtt, 1200 Ft/gyerek, 4600 Ft/család (2 f+2 gy)

Program:
A program során a látogatók találkozhatnak olyan háziállatokkal, melyek napnyugta után is aktívak még: nyulakkal, legelésző birkákkal. Ezek az állatok a nappali nagy melegben kevésbé aktívak, de napnyugtakor, a hűvösebb időben még felélénkülnek, táplálkoznak. Szakvezetés keretében megfigyelhetők a gazdaság körüli vadon élő állatok: a telepen költő gyöngybaglyok és kuvikok. A baglyok a madárvilág legizgalmasabb képviselői közé tartoznak, rengetegen kedvelik őket, és szeretnék, ha a környezetükben is élnének. A közelmúltig, amikor szinte minden falusi, és sok városi udvarban is volt lakott baromfiudvar, disznóól és istálló, az itt élő egerek táplálékot és vonzerőt jelentettek a baglyoknak. Ebben a tanyasi hangulatban, a pusztai környezetben, egy látványos gémeskút szomszédságában gyönyörködhetnek a látogatók a meteorokban, ahol lehetőség lesz a Debreceni Fotóklub szakembereinek segítségével az éjszakai égbolt fotózásának rejtelmeibe is belesni.
Programra gyülekező, kezdete és vége: 20:30 – 23:00 (20.00-tól gyülekező)

Parkolás: Hortobágy, parkolás a Pusztai Állatpark parkolójában

A helyszínen büfé működik, sötétedésig a kicsiknek lehetőség van játszóteret használni illetve póni lovaglás is rendelkezésre áll.
Figyelem! Mivel a meteorles program a Pusztai Állatpark gyepén lesz megtartva, pokrócot, polifoam matracot ajánlott hozni.

Jegyvásárlás: https://hnp.jegy.hu/program/meteorles-a-pusztai-allatparkban-138430


A mi csillagunk a Nap – távcsöves megfigyelés, Nap-bemutatás

 • Időpont: 2023. augusztus 10-11-12-13. – 17.00 – 18.00 óra
 • Helyszín: HNP Látogatóközpont főbejárata előtti tér
 • Részvételi díj: Ingyenes program!

Tudta-e, hogy fényes nappal is láthatóak a csillagok? A földi élet nem képzelhető el a mi csillagunk, a Nap nélkül. A Napot fényes nappal egy speciális távcső segítségével tudjuk megfigyelni. A Perseidák meteorraj kapcsán Hortobágyra érkező esti csillaghullást megfigyelni vágyók számára remek lehetőség, kiegészítő program a Nap megfigyelése amatőr csillagászok közreműködésével.
A program kezdete: 17.00
A program vége: 18.00
Augusztus 12-én a TELEKOM által szervezett „Nyár ahogy akarod” rendezvénysorozat „Csillagles élőzenével” hortobágyi programja valósul meg a Pusztai Állatparkban változatos délutáni programokkal és esti csillaglessel.

Link az eseményhez: https://www.facebook.com/events/642024891152834

Kérünk minden érdeklődőt, szúnyogriasztót, illetve az időjárásnak megfelelő ruházatot hozzon magával. A megfigyeléshez ajánlott saját pokróc, vagy szivacs használata.

Aludjon Hortobágyon, foglaljon a „csillagos szálláshelyek” egyikén!
Ha a kései programzárás miatt el kívánja kerülni a hazautazás kellemetlenségeit, s inkább még kipihenné magát a nemzeti parkban, válogasson partnereink szálláskínálatából:
https://www.hortobagyinfo.hu/szallas-2/

x GINOP