Mátai Ménes

  A Mátai Ménes közel 250 lovával Magyarország egyik jelentős lótenyésztő központja, állami ménesként működik a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. kezelésében.
  Legfontosabb feladata a 2004-ben nemzeti kinccsé nyilvánított hagyományos magyar fajtakörbe tartozó nóniusz fajta génmegőrzése és napjaink igényeinek megfelelő holsteini fajtára alapozott magyar sportló tenyésztése. Emellett a ménesnek a természetvédelmi területek kezelésében is meghatározó a szerepe.
  Több mint 300 éves múltra tekint vissza a Debrecen szabad királyi város alapította hortobágyi ménes, amely Magyarország egyik legrégebbi ménesei közé tartozik. Debrecen város ménesét először 1671-es levéltári feljegyzés említi. A város nemcsak saját, hanem gazdaközösségének lovai számára is szervezett ménest, hiszen a hortobágyi puszta Debrecenhez tartozott évszázadokon keresztül egészen 1948-ig. A város polgárai a pusztát, mint külső legelőt közösen is használták a tavaszi kihajtástól az őszi behajtásig. A debreceni cívisek jólétének alapját a Hortobágy biztosította hosszú ideig.

  A nóniusz fajta céltudatos tenyésztése az 1880-as években kezdődött el a ménesben. Ekkor lett a lótenyésztés központja Máta, ami egyben a város legeltetési gazdálkodásának is székhelyévé vált.

  A Hortobágy Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű füves pusztája, természeti adottságai kedveznek a mai napig megőrzött külterjes állattartásának. 1999 óta Hortobágy kultúrtáj kategóriában a Világörökség része, mert megőrizte legeltető állattartását, régi magyar haszonállatait és az állatokat őrző és gondozó pásztorság hagyományait.

  • A ménes területe egész évben ingyenesen látogatható.

  • Lovaglási lehetőségek: futószáras lovaglás, karámban lovaglás, kantáron vezetett lovaglás, tereplovaglás kísérővel (lovaglási szint felmérése után). Előzetes bejelentkezés szükséges: +36 30 656 8076 vagy mataimenes@hortobagy.eu

  • Pusztaprogram:

  Lovas kocsin a pusztában barangolva megismerheti régi magyar háziállatainkat rackanyájjal, szürke marha gulyával, ménessel és a bivaly gulyával. A csikós bemutató közben rácsodálkozhat a csikósok és lovaik közti tökéletes összhangra, bepillanthat az őseik mesterségét mind a mai napig eredeti formában folytató csikósaink tudományába. A program befejeztével sétálhat egyet a ménes istállóiban, benézhet K. Nagy József nádudvari fazekasmester műhelyébe, akitől a feketekerámia-készítés fortélyait lesheti el, majd a szekér kiállításunkat is felkeresheti. Térjen be egy jó kávéra a Nyerges presszóba, ami igazi kuriózum, mert a ménes központi istállójától egy üvegfallal van elválasztva.

  A programon való részvételre március 18 – október 31. között van lehetőség.
  A programra előzetes bejelentkezés ajánlott: +36 30 492 7655 vagy mataimenes@hortobagy.eu

  x GINOP