Hortobágyi Vadaspark

  Malomházán található a vadaspark központi épülete, melyben a puszta ősi élővilágát bemutató kiállítás, ajándékbolt és büfé is üzemel.

  A területen található kilátók segítségével madártávlatból is megfigyelhetjük a tájat. A kilátótoronyból kitekintve szabályos növényzeti csíkokat lehet látni, mely az ember tájformáló tevékenységének nyoma. Malomházán még az 1970-es években is működött egy olyan rizstermelő telep, amely a rizstermelésnek megfelelően átalakította a pusztát. A vadaspark területét a múlt században feltöltő és lecsapoló csatornák szabdalták darabokra. Ezen a ma már összefüggő területen 3-4 hektáros apró parcellákat alakítottak ki, ahol a rizst termesztették. A nemzeti park a 2000-es évek elején kezdett hozzá a rizstelepek felszámolásához, mégpedig azért, hogy egy természetszerűbb, a felszíni vízmozgásokat lehetővé tevő rendezett pusztaképet alakítson ki, amely sokkal inkább őrzi a természetes elemeket. A rizsgátakat egy buldózerrel elrombolták, és mivel ezek a helyből kitermelt földből épültek, így aztán az eredeti talajfelszín nagyjából helyre is állt. Az egykori rizsföld helyén jelenleg egy százhektáros legelő terül el, melyet legelésükkel és taposásukkal az állatok tartanak karban, elősegítve az egykori természetes növényzet újbóli megjelenését.

   

  Cím: Hortobágy-Malomháza – Jegypénztár a Hortobágyi Körszín épületében lévő Tourinform irodában
  GPS: (GPS: 47°34’54.12″N; 21°8’58.09″E)
  Telefon: Tel: 52/589-000 (hétfő kivételével 9.00-15.45)
  E-mail: info@hnp.hu
  Megközelítés: Kizárólag a Pásztormúzeum mellől induló nemzeti parki járművel látogatható, mely 2022. szeptember és október  hónapban hétfő kivételével 10.00 és 15.00 óra között indul. Jegyvásárlás a Hortobágyi Körszín Tourinform irodájában

  Forrás: https://www.hnp.hu/

  x GINOP