Tájékoztatás szúnyoggyérítésről

Ezúton tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy településünkön földi, kémiai szúnyogirtás elvégzésére kerül sor a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó  Központ megbízásából.

Felhasználásra kerülő készítmény megnevezése:

Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer

 Tervezett időpont: 2021. június 30. (szerda) napnyugta utáni időszakban.

 Kedvezőtlen időjárási körülmények esetén tartaléknapok: 2021. július 01. (csütörtök)- július 02. (péntek) napnyugta utáni időszakban.

(Az irtás a település belterületére, a Kilenclyukú híd és Borsós közötti szakaszon, a 33.sz. főúttól a vasútig terjed ki.)

A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

Felhívjuk a méhészek figyelmét, hogy méheiket tartsák zárva a jelzett időpontban annak érdekében, hogy a méhek ne kerüljenek az irtószerrel kapcsolatba!

A lakosság részére javasolt intézkedések:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

x GINOP