Elindult a „Hortobágy – Világörökségünk a Puszta” című projekt megvalósítása

 

2019. 02. 12-én tartottuk Hortobágyon a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjának nagytermében a „Hortobágy – Világörökségünk a Puszta” című, GINOP-7.1.9-17.2018.00024 azonosítószámú, 3 milliárd Ft támogatású projekt nyitórendezvényét.
Hortobágy település a Hortobágyi nemzeti park szívében helyezkedik el, az állat- és növényvilág, valamint a műemléki környezet és a pásztorkultúra egyediségének köszönheti hírnevét. A településünk ennek a páratlan világörökségi értéknek méltó fogadóközpontja szeretne lenni. Ehhez segít a most induló fejlesztés.

A sajtónyilvános eseményen a projekt három konzorciumi tagjának (Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., Hortobágy Község Önkormányzata, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság) képviselői mutatták be a projekttel megvalósuló fejlesztéseket.
Megújul a Vásártér, a helyi vásári árusok elhelyezésére új, tájba illő építmény létesül, készül egy a megnövekedő látogatószám fogadására alkalmas parkoló és a vásártér utcáinak burkolata is felújításra kerül. A régi Körszín helyén egy új információs pavilon épül, benne az időszaki kiállításoknak helyet adó galériával, ajándékbolttal és jegypénztárral. Megtörténik a Pásztormúzeum épületének műemléki helyreállítása és kiállításának teljes megújulása, a Látogatóközpont kiállításainak megújítása, új kávézó kialakítása, épületének és környezetének a megújuló településközpontba történő bekapcsolása.
A folyópart kitisztításától, híd alatti átmenő sétány létrehozásától, a Kilenclyukú-híd külső renoválásától, a Víziszínpad felújításától a Hortobágy-folyó látványképének javítása is megvalósul. Az így létrejött látványképi környezetben az élő állatok jelenlétét is biztosítani kívánjuk.
A központi beavatkozási helyszín mellett megújul a Mátai Ménes több helyszíne is. Megtörténik a pusztai programok szekereinek cseréje és akadálymentesítése.
Bővül továbbá a Pusztai Állatpark kínálata, egy új bivalyos bemutató tó, egy interaktív tanösvény megvalósítása mellett megújulnak a meglévő állatbemutató építmények.
A fejlesztések további fontos eleme, a márkázás, a közös arculat kialakítása, az egyes helyszínek közötti közlekedést segítő környezetbarát szállítóeszközök beszerzése, az egységes információs és tájékoztató rendszer, a hely szelleméhez igazodó egyedi térbútorok beszerzése, az egyedi, máshol nem átélhető élmények biztosítása, továbbá az egységes jegyértékesítő rendszer.
Összességében a projekt megvalósításával mind a településen élők, mind a Hortobágyra látogatók egy letisztult, egységes, megújult Hortobággyal találkozhatnak, amelytől a látogatószám növekedését, a település fejlődését várjuk.

x GINOP